گلدانها با مواد مختلفی از جمله سرامیک، سفال، پلاستیک و … در طرحها، رنگها و ابعادهای مختلفی تولید میشوند که هر یک از آنها، زیبایی و مزایا و معایب خاص خود را دارند. افرادی که به دنبال انواع گلدان هستند تا بتواند یک مدل زیبا برای دکوراسیون منزل یا یک جنس خاص را برای گیاه خود (هر گیاه باید در شرایط مناسب خودش، نگهداری شود و گلدانها، نقشی اساسی در این امر دارند) تهیه کنند، باید با ویژگیهای انواع گلدان و مزایا و معایب آنها به خوبی آشنا شوند تا بتوانند گلدانی مناسب را خریداری کنند.
1. گلدان سفالی + مزایا و معایب
اولین مدل از لیست انواع گلدان، مدلهای سفالی هستند که ساختاری نزدیک به طبیعت دارند؛ این نوع گلدانها تقریباً میتوانند برای هر نوع گیاهی، مورد استفاده قرار بگیرند ولی به دلیل وزن سنگین و و مقاومت بالایی که در برابر باد دارند، بهتر است که در فضای بیرون از آنها استفاده کرد.
گلدانهای سفالی در شکلها، رنگها و ابعاد مختلفی (از 5 سانتی متر گرفته به بالا) تولید میشوند؛ این گلدانها در رنگهای مختلفی ساخته میشوند ولی اکثر آنها دارای رنگ قرمز مایل به قهوهای (رنگ خاک) میباشند، به همین دلیل میتوانند یک هماهنگی خاصی بین خودشان، گیاه و باغچه به وجود آورند.
یکی از معایب اینگونه گلدانها، ساختار شکننده آنها نسبت به دیگر انواع گلدان میباشد؛ در صورتی که قصد خریداری یک گلدان سفالی را داری، باید در نگهداری از آنها محتاط باشید. مشکل بعدی گلدانهای سفالی، ساختار نفوذپذیر آنها میباشد؛ این گلدانها اغلب دون لعاب کاری و به صورت خام ساخته میشوند و یعنی رطوبت خاک را به خود جذب کرده و بدنه آنها کاملاً خیس و مرطوب میشود، در حالی که ممکن است خاک داخل آن و ریشه گیاه خشک باشد؛ به همین دلیل، تشخیص میزان آب مورد نیاز گیاه، سخت خواهد شد.
نکته: اگر محل زندگی شما دارای آب و هوایی سرد است و یا به فصل زمستان نزدیک میشوید، باید گلدانهای سفالی خود را به داخل خانه بیاورید تا به دلیل انبساط و انقباض، دچار شکستگی نشوند.
2. گلدان سرامیکی + مزایا و معایب
یکی از پرطرفدارترین انواع گلدان و محصولات سفالی، گلدان سرامیکی میباشد و افراد زیادی به دنبال خرید گلدان سرامیکی هستند؛ برای ساخت گلدانهای سرامیکی، دمای کوره را تا حد زیادی بالا میبرند تا تخلخل و آسیب پذیری محصول نهایی، تا حد زیادی کاهش پیدا کند؛ بر خلاف گلدانهای سفالی، گلدانهای سرامیکی، رطوبت خود را سریعاً از دست نمیدهند و به همین دلیل، برای گیاهانی که نیاز نگهداری در محیط مرطوبتر دارند، گزینه بسیار مناسبی میباشند.
همچنین باید اشاره کرد که مدلهای سرامیکی نسبت به مدلهای سفالی از دوام بیشتری برخوردار بوده و به راحتی دچار ترک یا شکستگی نمیشوند و میتوانند دهها سال دوام بیاورند؛ همچنین به دلیل این مقاومت، این گلدانها برای نگهداری گیاهانی با رشد زیاد و وزن بالا، گزینه بسیار مناسبی نیز میباشد.
با وجود مزایایی که گلدان سرامیکی به همراه دارد، ولی این گلدانها در بازار با قیمت بالایی به فروش میرسند؛ ولی نگران نباشید، مجموعه جام سنگی با فرمولاسیون خاص خود، تمامی سعی خود را بر این گذاشته است تا بهترین گلدانهای سرامیکی را با قیمتی مناسب در اختیار شما مردم عزیز ایران قرار دهد؛ شما میتوانید انواع گلدان را با طرحها و رنگهای مختلف از فروشگاه جام سنگی به صورت آنلاین خریداری نمایید.
3. گلدان فلزی + مزایا و معایب
گلدانهای فلزی، مورد بعدی از لیست انواع گلدان میباشند؛ این گلدانهای بسیار بادوام و مقاوم هستند ولی بسته به نوع فلز به کار رفته در آنها، میتوانند بسیار سنگین نیز باشند؛ در ساخت اینگونه گلدانها میتوان از فلزاتی مانند آلومینیوم، استیل، روی، مس و سرب استفاده کرد.
نکته: از بین انواع گلدان فلزی، مدلهای بدون رنگ (گالوانیزه) از طرفداران بسیاری برخوردار هستند.
گلدانهای فلزی که از جنس آلومینیوم هستند، یکی از بهترین مدلها در اینگونه گلدانها به شمار میروند؛ چرا که هم از مقاومت بالایی برخوردار هستند و هم وزن پایینی داشته و جایهجایی آنها بسیار ساده میباشد؛ همچنین باید اشاره کرد که آلومینیوم زنگ نزده و به رنگ آمیزی و ضد زنگ، هیچ نیازی ندارد؛ از طرفی از قیمت پایینتری نسبت به فلزهای دیگر برخوردار میباشد.
یکی از اصلیترین مزایای گلدانهای فلزی، قابلیت استفاده مجدد (بازیافت) آنها بوده که بهترین گزینه برای صرفهجویی در هزینهها میباشد. مدلهای فلزی خراب نمیشوند و این اجازه را به ما میدهند تا مدت بسیاری طولانی (با نگهداری درست تا دهها سال)، از آنها استفاده کنیم.
در مقابل، یکی از مشکلات اساسی گلدانهایی از جنس فلزی، این است که گرما را به شدت به خود جذب میکنند و در صورتی که در مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرند، باعث از بین رفتن ریشه گیاه خواهند شد؛ مگر اینکه دمای محیط اطراف را تنظیم کرده و با آبیاری منظم و صحیح، دمای آن را کنترل کنید.
نکته: گلدانهای فلزی از خاصیت متخلخل برخوردار نبوده و در صورتی که برای تنظیم دمای گلدان از آب بیش از حدی استفاده نمایید، رطوبت زیادی داخل خاک جمع شد و در نهایت ممکن است به گیاه آسیب وارد کند.
همچنین باید اشاره کرد که برخی از کودها وجود دارند که میتوانند به فلز گلدانها، آسیب وارد کنند و از طرفی دیگری، برخی از فلزات ممکن است به کودها واکنش نشون داده و تأثیر کودها را تا حد زیادی کاهش دهند.
4. گلدان پلاستیکی + مزایا و معایب
یکی از انواع گزینهها که گلدان مناسب آشپزخانه برای نگهداری از گیاهان هستند، گلدانهایی از جنس پلاستیک میباشند که میتوانند در رنگها و ساختارهای نامحدودی تولید و پاسخگوی هر سلیقه یا دکوراسیونی باشند. در بین انواع گلدان موجود در بازارهای گل و گیاه، مدلهای پلاستیکی جزو ارزانترین مدلها به شمار میروند و اگر شما تا به حال یک سر به گل و گلدان فروشیها زده باشید، مطمئناً گیاههای متنوعی را دیدهای که در گلدانهای پلاستیکی (اکثراً دارای رنگی بسیار تیره مایل بسیار) به فروش میرسند.
گلدانهای پلاستیکی از مقاومت نسبتاً خوبی برخوردار بوده و نگهداری آنها ساده میباشد؛ همچنین به دلیل وزن سبکی که دارند، حمل و نقل یا جابهجایی آنها، بسیار ساده است. امروزه انواع گلدانهایی از جنس پلاستیک تولید میشوند که میتوان از آنها در محیطهای مختلف مانند داخل منزل، راهروها، بالکنها، فضاهایی که نرده دارند و غیره استفاده کرد و به دلیل ساختار غیر خشکشان، زهکشی آنها نسبتاً ساده میباشد.
البته به این موضوع هم توجه داشته باشید که گلدانهای پلاستیکی متخلخل نبوده و در صورتی که هواستان به میزان آبیاری گیاه نباشد، ممکن است که خاک گیاه به شدت مرطوب شده و در نتیجه باعث صدمه به ریشه گیاه یا مشکلات قارچی در گیاه شود.
نکته: درست است که مواد شیمیایی برای گیاهان مضر بوده و برای محیط زیست مناسب نمیباشد، ولی پلاستیک این گلدانها از جنس پلاستیک بازیافتی بوده و به همین دلیل، هیچگونه مشکلی برای گیاهان به وجود نخواهند آورد.
5. گلدان چوبی + مزایا و معایب
یکی از انواع گلدان مناسب برای نگهداری از گیاهان، گلدان چوبی میباشد؛ گلدانهای چوبی دارای ظاهری زیبا بوده و با گیاهان نیز دارای تناسب میباشند و میتوانند با هر محیطی هماهنگ شوند؛ انواع مختلفی از گلدانهای چوبی در بازار موجود هستند ولی اکثر آنها به صورت مربع یا مستطیل ساخته میشوند؛ برخی از این مدل گلدانها دارای حکاکیهای بسیار زیبا و هنرمندانای بوده و میتوانند یک عنصر لوکس برای دکوراسیون منزل یا محیط کار شما باشند.
در صورتی که گلدانهای چوبی از چوبهای بادوامی مانند چوب درخت گردو یا سرو ساخته شوند، میتوانند تا سالها عمر داشته باشند؛ البته میتوان این گلدانها را با چوبهای معمولی مانند چوب کاج نیز تولید کرد، ولی اینگونه این مدلها نمیتوانند به مدت زیادی دوام بیاورند، مگر اینکه تحت فشار با مواد شیمیایی که برای گیاهان شما سمی است، تصفیه شوند.
نکته: با استفاده از روکشهای پلاستیکی که بر روی انواع گلدان چوبی کشیده میشود، میتوان تا حد زیادی عمر آنها را افزایش داد؛ این روکشها از گلدان در برابر آب و رطوبت، محافظت میکنند.
یکی از معایب اصلی گلدانهای چوبی این است که تقریباً هر ساله نیاز به تعمیر و رنگ زدن دارند و حتی با وجود روکشهای پلاستیکی، نسبت به گلدانهای دیگر، زودتر خراب میشوند؛ همچنین باید اشاره کرد که از قیمت بالایی نیز برخوردار میباشند ولی با این حال، نباید منکر زیبایی خارق العاده آنها در فضاهای باز یا داخل منزل شد.
یکی از مزایا گلدان چوبی این است که بر خلاف گلدانهای سفالی، در زمستان و هواهای سرد، دچار ترک خوردگی و شکستگی نشده و تنها موضوعی که ما باید به آن توجه کنیم، روند رشد گیاه، تغذیه و رسیدگی به آن میباشد.
نکته مهم:
چوب یک مادهای میباشد که آب به راحتی در آن خشک نشده و آب را در خود نگه میدارد؛ شما میتوانید جهت جلوگیری از فاسد شدن گیاهان در اثر رطوبت زیاد گلدانهای چوبی، داخل گلدان را با یک لایه پلاستیک بپوشانید و فراموش نکنید که انتهای پلاستیک را سوراخ کنید تا آب اضافه بدون هیچ مشکلی از گلدان چوبی خارج شود.
و در آخر به این موضوع نیز اشاره کنیم که گلدانهای چوبی از وزن نسبتاً سنگینی برخوردار میباشد و به همین دلیل، حمل و نقل آنها در اندازههای بزرگ، سخت میباشد.
6. گلدان سیمانی یا بتنی + مزایا و معایب
یکی دیگر از انواع گلدان که ظاهری خاص و متفاوت دارد، گلدان بتنی یا سیمانی میباشد که امروزه از طرفداران زیادی برخوردار شدهاند. گلدانهای بتنی در فضاهای باز، مورد استفاده قرار میگیرند ولی، ظاهر مینیمال این گلدانها میتواند تأثیر خوبی بر طراحی دکوراسیون منازل داشته باشد.
گلدانهای سیمانی از وزن بالایی برخوردار بوده و جابهجایی آنها بسیار سخت میباشد؛ ولی از طرفی دیگر، این گلدانها میتوانند از گیاهان در برابر عوامل مختلف مانند باد، افتادن و … محافظت نمایند؛ همچنین به دلیل وزن زیاد، کودکان نمیتوانند در اثر ضربه یا بازی کردن در اطراف گلدان، به آن کوچیکترین آسیبی وارد کنند.
از دیگر مزایای انواع گلدان گلدان بتنی، میتوان به عایق بودن آن اشاره کرد؛ این گلدانها میتوانند در شرایط بد آب و هوایی و تغییرات دمایی شدید، به خوبی از گیاه محافظت نمایند. همچنین باید اشاره کرد که سیمان از قابلیت رنگ پذیری خوبی برخوردار بوده و به همین دلیل، میتوان گلدانهای سیمانی را به زیبایی رنگ آمیزی کرد.
7. گلدان فایبرگلاس + مزایا و معایب
گلدانهای فایبرگلاس، گلدانهای خاصی بوده که دارای ظاهری مشابه گلدانهای سرامیکی و سفالی هستند، ولی با استفاده از مخلوط الیاف شیشه و رزین ساخته میشوند؛ البته در برخی از موارد، برای اینکه گلدان بتواند بافت و شکل بهتر به خود بگیرد، کمی آهک نیز به آن اضافه میکنند.
به دلیل مواد به کار رفته در انواع گلدان فایبرگلاس، نمیتوان آنها را دوستدار محیط زیست دانست؛ ولی از طرفی دیگر، این گلدانها دارای مزایای بسیاری از جمله، وزن سبک، طول عمر بالا، ظاهری مشابه با گلدان سرامیکی، مقاوم در برابر هر دمایی (لازم نیست در فصل سرما، به محیط گرم منتقل شود) و … میباشد.
نکته: با وجود مزایای زیاد فایبرگلاس، این گلدانها دارای ساختاری غیر متخلخل بوده و رطوبت خاک را به مدت زیادی در خود نگه میدارند؛ پس باید حواستان به میزان آبیاری آنها باشد.
از اصلیترین معایب انواع گلدان فایبرگلاس میتوان به قیمت بالای آنها اشاره کرد؛ همچنین با وجود طول عمر بالا، ممکن است به هنگام شستشو یا برخورد با اجسام زبر و خشن، دچاری فرسودگی شوند؛ از طرفی دارای ساختاری شکنندهتر از پلاستیک میباشند.
در آخر، اگر پیشنهاد ما را میخواهید، پیشنهاد نمیکنیم که اینگونه گلدانها را خریداری کنید، چرا که هم استفاده از آنها مشکل بوده و هم برای محیط زیست، مشکلزا هستند.
8. گلدان کاغذی + مزایا و معایب
یکی از مدلهای عجیب در بین انواع گلدان که احتمالاً نمیدانستید که وجود دارند، گلدانهای کاغذی میباشند؛ بله درست شنیدهاید، گلدانهایی از جنس کاغذ. از این گلدانها میتوان برای کشت سبزیجات و یا گیاهان بند انگشتی استفاده کرد و یک گلدان زیبا برای روی میز میباشند؛ خاصیت هواکشی خوب این گلدانها باعث میشود تا ریشه گیاه، بهتر نفس کشیده و سالمتر رشد کند.
همچنین گلدان کاغذی میتواند از ریشه در برابر نوسانات دمایی محافظت کرده و در واقع به صورت یک عایق، مانع از رسیدن آسیبهای دمایی به گیاه شود.
یکی از مشکلات این گلدانها، مقاومت پایین آنها میباشد و هر ساله باید آنها را تعویض کرد؛ ولی به دلیل اینکه تجزینه پذیر بوده و هیچگونه ضرری برای محیط زیست نداشته و از قیمت پایینی نیز برخوردار هستند، به راحتی میتوان از این عیب، چشم پوشی کرد.
برخی از انواع گلدان کاغذی هستند که لایه داخلی آنها توسط موم، پوشانده شده و به همین دلیل، عمر مفید آنها نیز افزایش پیدا کرده است؛ برای انتخاب یک گلدان کاغذی مناسب، به ضخامت کاغذ آن توجه داشته باشید، هر چقدر که ضخامت کاغذ بیشتر باشد، طول عمر آن گلدان بیشتر خواهد بود.
9. گلدان الیافی + مزایا و معایب
یکی دیگر از انواع گلدانها که میتوانند گزینه مناسبی برای گیاه باشند و دوستدار محیط زیست بوده و از نظر اقتصادی نیز به صرفه هستند، گلدانهای الیافی میباشند؛ این گلدانها اکثراً با استفاده از پوسته نارگیل تولید شده و مزایا مشابهی با گلدانهای کاغذی دارند، با این تفاوت که از ساختار نسبتاً محکمتری برخوردار هستند. گلدانهای الیافی در رنگها و اندازههای مختلفی (از 3 سانتی متر گرفته به بالا) تولید میشوند.
نکته: در ساخت برخی از گلدانهای الیافی از پوستههایی به جزء پوسته نارگیل، مانند پوسته غلات و … نیز استفاده میشود.
خرید گلدان از فروشگاه جام سنگی
فروشگاه اینترنتی جام سنگی، با تولید انواع گلدان استون ور (سنگ مصنوعی)، پا به عرصه گذاشته است؛ مجموعه ما توانسته است با تولید فرمولاسیون خاص خود، مدلهای مختلفی از گلدان سرامیکی را با طرحهای کم نظیر، تولید و به مشتریان، عرضه کند؛ در صورتی که به دنبال خرید گلدان با بالاترین کیفیت و مناسبترین قیمت هستید، حتماً از محصولات فروشگاه ما، دیدن فرمایید.
سخن پایانی
انواع گلدان لوکس و لاکچری در بازارها موجود میبلاشند که هر یک دارای ویژگیهای مخصوص به خود میباشند؛ به عنوان مثال، گلدانهای بتنی که دارای ساختاری بسیار محکم هستند، گلدانهای سرامیکی که ظاهری بسیار لوکسی دارند، گلدانهای چوبی که میتوانند با هر سبکی هماهنگ شوند و بسیاری از گلدانهای دیگر که میتوانند گلدان مناسب پذیرایی یا آشپزخانه و یا هر محیط دیگری باشند و چشم هر بینندهای را به خود جلب کنند.
سوالات متداول
اندازه گلدان مناسب برای گیاه من چقدر است؟
افرادی که قصد خرید گلدان برای گیاه خود را دارند، باید بدانند که بهترین گزینه برای آنها، گلدانی است که نهایتاً یک سایز از گلدان قبلی یا توپ ریشه گیاه، بزرگتر باشد. انتخاب یک گلدان خیلی بزرگ باعث جمع شدن رطوبت و دیر خشک شدن خاک شده و در نتیجه به ریشه گیاه، آسیب وارد خواهد شد؛ از طرفی، انتخاب یک گلدان خیلی کوچک، مانع از رشد ریشه گیاه شده و در نهایت باعث پژمردگی گیاه خواهد شد.
آیا جنس گلدان در روند رشد گیاه تاثیر دارد؟
پاسخ به این سوال مثبت است؛ موادی که در ساخت انواع گلدان به کار میروند، ثأثیر بسیاری در روند رشد گیاهان خواهند گذاشت؛ به عنوان مثال، یک گلدان سفالی نسبت به گلدان پلاستیکی زودتر خشک شده و در نتیجه، گیاهانی که در این گلدانها هستند، نیاز به آبیاری بیشتری خواهند داشت.
نکته: همانطور که در مقاله نیز گفتیم، گلدان سفالی رطوبت را جذب میکند و بدنه آن خیس میشود؛ به همین دلیل، ممکن است گلدان مرطوب به نظر آید ولی خاک داخل آن، خشک میباشد.
چه گلدانی را برای گیاه خود، خریداری کنیم؟
انتخاب گلدان به نوع و شرایط گیاه شما از جمله میزان آب مورد نیاز، شرایط نگهداری، میزان هوای مورد نیاز و … بستگی دارند؛ به عنوان مثال، در صورتی که گیاه شما به آب کم و گردش هوای زیاد نیاز دارد، بهتر است از گلدانهای سرامیکی و سفالی استفاده نمایید؛ ولی از طرفی اگر شرایط آب و هوایی در روند رشد گیاه شما تأثیر دارد و باید مدام آن را جابهجا کنید، باید از گلدانهایی استفاده نمایید که از وزن کمی برخوردار هستند.
نکته: برای گیاهان بسیار بزرگ، بهتر است از گلدانهای سفالی استفاده نمایید.
گلدان سرامیکی برای چه گیاهانی مناسب است؟
مناسبترین گیاهان برای گلدانهای سرامیکی، گیاهانی هستند که نیاز به محیط و خاکی تقریباً مرطوب دارند؛ به عنوان مثال، گیاهانی مانند ارکیده، پتوس و فیلودندرون که دوست دارند در خاکی مرطوبت (دوست دارند رطوبت خیلی زیاد و ماندگار نباشد) باشند را میتوان در گلدان سرامیکی، پرورش داد.
وجود سوراخ در کف گلدان ضروری است؟
وجود سوراخ در کف گلدانها از اهمیت بسیاری برخوردار میباشد؛ این سوراخ باعث میشود تا آب اضافه از زر گلدان خارج شود و رطوبت به صورت ماندگار در داخل گلدان جمع نشود؛ در صورتی که آب اضافه در داخل خاک باقی بماند، باعث آسیب به ریشه و در نتیجه، پژمردگی گیاه خواهد شد.
در صورتی که به هر دلیل، در انتهای گلدان شما هیچ سوراخی نبود، با ابزارآلات مانند دریل، خودتان یک سوراخ در آن ایجاد کنید.
چگونه گلدان و خاکش را زهکشی کنیم؟
برای زهکشی در ابتدا باید از خاک مناسبی استفاده کنید؛ برای اینکار میتوانید از خاک گلدان و خاک برگ (به دلیل بافت درشتی که دارند) استفاده نمایید؛ همچنین میتوانید از مقداری شن یا سنگریزه نیز در کف گلدان استفاده نمایید.
در صورتی که به مواد گفته شده دسترسی ندارید، میتواند در سوراخهای کف، چند تکه سنگ یا تکههای شکسته گلدانهای دیگر را قرار دهید تا مانع خارج شدن خاک از گلدان و جمع شدن آب اضافه در خاک گلدان شوید.