انتقال گیاه به گلدان یک سایز بزرگتر

فهرست مطالب

تعویض گلدان گیاه
تعویض گلدان گیاه

فهرست مطالب

با گذر زمان، هر گیاهی رشد کرده و ریشه‌های آن بزرگتر و بلندتر خواهند شد؛ در نتیجه نیاز به فضای بیشتری خواهند داشت، این مسئله برای برای گیاهانی که در محیط باز کاشته شده‌اند، مشکلی نمی‌باشد ولی گیاهان آپارتمانی که داخل گلدان کاشته شده‌اند، از این قاعده مستثنی هستند؛ با مرور زمان، ریشه‌های گیاهان به دیواره گلدان برخورد کرده و دچار فشردگی خواهند؛ در صورت عدم توجه به این موضوع، ریشه درون گلدان می‌تواند باعث آسیب دیدگی گل و گیاه مورد نظر شود؛ جهت جلوگیری از آسیب رسیدن به گیاه، نیاز به تعویض گلدان گیاه و انتقال آن به یک گلدان بزرگتر می‌باشد.

گلدان گیاه آپارتمانی چه زمان باید تعویض شود؟

زمان تعویض گلدان گیاه آپارتمانی

در صورتی که هر یک از نشانه‌های زیر را مشاهده کردید، یعنی زمان تعویض گلدان گیاه فرا رسیده است:

  1. ریشه‌های گیاه از روی سطح خاک، قابل مشاهده هستند و یا ریشه‌ها در بخش انتهایی گلدان و در نزدیکی سوراخ ته گلدان جمع شده و قابل مشاهده می‌باشند.
  2. برگ‌ها در فواصل زمانی کوتاه و مشخصی، زرد، پلاسیده و پژمرده می‌شوند.
  3. برگ‌هایی که تازه می‌رویند، نسبت به برگ‌های قدیمی‌تر، رشد کمتری داشته و دارای سایز کوچکتری نیز هستند.

کلیه این موارد جزو اصلی‌ترین نشان‌های فرا رسیدن زمان تعویض گلدان گیاه می‌باشند؛ دقت داشته باشید که زمانی که ریشه‌ها به دیواره گلدان برخورد می‌کنند، نمی‌توانند گیاه را به خوبی تغذیه کنند و در صورتی که شما به این موضوع بی‌توجه باشید، گل و گیاه شما ضعیف و پژمرده خواهد شد؛ از این رو، سریعتر دست به کار شوید و با استفاده از یک گلدان بزرگتر و خاک غنی‌تر، در رشد بهتر و راحت‌تر به گیاه خود کمک کنید.

تعویض گلدان گیاه در 7 مرحله

در ابتدای کار، تعویض گلدان گیاه کاری ساده به نظر می‌رسد که همینطور هم هست، ولی انجام صحیح و اصولی این کار، نیاز به دقت و توجه خاصی دارد:

1. انتخاب گلدان مناسب

در ابتدا باید یک گلدان جدید را برای گیاه انتخاب کنید؛ ترجیحاً گلدانی را انتخاب کنید که تنها چند سانتی متر از گلدان قبلی بزرگ‌تر باشد؛ در صورت انتخاب گلدان خیلی بزرگ، خاک زیاد درون آن می‌تواند رطوبت زیادی را جذب کرده و باعث ناسازگاری بین گیاه و گلدان شده و در نتیجه، این عدم تناسب بین گیاه و گلدان جدید، منجر به پوسیدگی ریشه‌ها خواهد شد.

پس از انتخاب گلدان مناسب، یک توری را در کف گلدان (جوری که سوراخ کف گلدان را کامل بپوشاند) قرار دهید تا خاکی که بعداً درون گلدان قرار می‌دهید، به سادگی و با آب دادن گیاه، از کف گلدان خارج نشود.

2. تهیه خاک مناسب گیاه

خاک مناسب گیاه

حال نوبت به تهیه خاک مناسب گیاه به گلدان می‌رسد؛ توجه داشته باشید که به هنگام تعویض گلدان گیاه، حتماً از خاک تازه استفاده کرده و از خاک گلدان قبلی استفاده نکنید، چراکه خاک قدیمی یا فاقد مواد مغذی بوده و یا مواد مغذی موجود در آن، بسیار ناچیز می‌باشد.

نکته: پیش از قرار دادن گیاه در گلدان جدید و پر کردن آن با خاک، کمی از آن خاک را در کف گلدان بریزید تا ریشه‌های گیاه به صورت مستقیم با کف گلدان تماس پیدا نکنند.

3. ایجاد فضا برای ریشه‌ها در گلدان جدید

خارج کردن گیاه از گلدان

در مرحله سوم، گیاه مورد نظر را همراه با خاک، به آرامی از گلدان در آورید (برای اینکار می‌توانید کمی گلدان را کج کرده تا گیاه راحت‌تر خارج شود)؛ حال بسیار آهسته و با ملایمت، خاک اطراف ریشه‌ها را کنار بزنید تا ریشه‌ها آزادتر شوند.

در صورتی که به علت فشردگی زیاد، در خارج کردن گیاه و خاک از گلدان با مشکل مواجه شدید، به آرامی چند ضربه به بخش انتهایی گلدان بزنید تا راحت‌تر خارج شود. توجه داشته باشید که به هنگام ضربه زدن به انتهای گلدان، با دست دیگر خود، ساقه گیاه را بگیرید تا زمانی که گیاه از گلدان خارج شد، با جایی برخورد نکند.

4. انتقال گیاه به گلدان جدید

انتقال گیاه به گلدان بزرگ‌تر

در مرحله بعد، پس از جداسازی خاک‌های قدیمی از ریشه، گیاه را درون گلدان جدید که از قبل چند سانتی متر در انتهای آن، خاک تازه ریخته‌ایم، قرار می‌دهیم؛ سعی کنید گیاه را کاملاً صاف و در مرکز گلدان قرار دهید تا زیبایی گیاه به خوبی نمایان شود. در صورتی که گلدان شما دارای ساختاری غیر متقارن است، به هنگام تعویض گلدان، گیاه را به گونه‌ای در آن قرار دهید که از نمای روبه‌رو، هم گیاه و هم گلدان آن به خوبی پیدا باشد.

برای جلوه‌نمایی بهتر گیاه، از گلدان مناسب با محیط استفاده نمایید؛ به عنوان مثال، برای اتاق نشیمن از گلدان مناسب پذیرایی استفاده کنید.

5. افزودن خاک تازه به گلدان

خاک تازه

در مرحله پنجم باید ریشه گیاه را به صورت کامل با خاک تازه (خاکی که غنی از مواد مغذی است) بپوشانید، به گونه‌ای که اصلاً ریشه‌های گیاه، دیده نشود؛ پس از پر کردن گلدان و پوشاندن ریشه‌ها، خاک را به آرامی کمی فشار دهید.

نکته: توجه داشته باشید زیادی فشرده کردن خاک باعث عدم حرکت آب در داخل گلدان و خارج نشدن آب خواهد شد، پس حواستان باشد که خاک را خیلی فشرده نکنید.

6. کود دادن به گیاه

کود دادن به گیاهان گلدانی

درست است که به هنگام تعویض گلدان گیاه از خاک تازه استفاده می‌شود، ولی طی این فرآیند تعویض، به گیاه فشار وارد شده و ممکن است دچار پژمردگی شود؛ برای رفع این مشکل و تقویت گیاه، در مرحله ششم به خاک کمی کود اضافه کرده و آن را در اطراف گیاه پخش می‌کنیم.

7. قرار دادن تکیه‌گاه مناسب

قرار دادن تکیه‌گاه مناسب

در مرحله آخر برای اینکه به ریشه گیاه زمان دهیم تا جای خود را دروی خاک و گلدان جدید محکم کند، برای گیاه یک تکیه‌گاه مناسب قرار می‌دهید؛ برای این منظور می‌توانید از یک تکه چوب یا هر مورد مشابهی را در خاک گلدان قرار داده و گیاه را به آن ببندید تا ثابت و صاف باقی بماند.

نکته: توجه داشته باشید که از اشیائی از جنس مس به عنوان تکیه‌گاه استفاده نکنید، چرا که مس برای اکثر گیاهان بسیار سمی می‌باشد.

همچنین باید اشاره کرد که در بازارهای گل و گیاه، استندهای مخصوصی وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها برای ثابت نگه داشتن گیاه استفاده نمایید، ضمن اینکه این استندها به گیاه و گلدان، ظاهری زیبا می‌بخشند. برای انواع گلدان در بازار، انواع مختلفی از استندها با رنگ‌های مختلف وجود دارد که انتخاب یک استند زیبا و متناسب با گلدان و گیاه، می‌تواند در افزایش زیبایی گلدان، تأثیر داشته باشد.

پیشنهادهایی برای تعویض گلدان گیاه آپارتمانی

برای تعویض بهتر گلدان گیاه آپارتمانی، ما پیشنهاداتی را برای شما داریم که امیدواریم مفید واقع شوند:

  • گلدان گیاهان آپارتمانی را در فصل تابستان عوض کنید و سپس آن‌ها را در فضای باز قرار دهید.
  • شما می‌توانید با افزودن غذای مخصوص گیاه مانند کودهای حیوانی، به رشد بهتر و سریع‌تر آن کمک کنید.
  • توجه داشته باشید که اکثر گیاهان آپارتمانی برای رشد کردن و سالم ماندن، نیاز به نور غیر مستقیم (نباید مستقیماً در برابر نور خورشید قرار بگیرند) دارند؛ شما می‌توانید گیاه در در نزدیکی یک پنجره‌ی پرنوری (نور غیر مستقیم) قرار دهید.
  • پس از تعویض گلدان گیاه، آن را در محیطی قرار دهید که احتمال ضربه خوردن در اثر رفت و آمد در آن وجود نداشته باشد.

نکات تکمیلی در تعویض گلدان گیاه

  • در صورتی که گیاه شما بزرگ بوده و شما قادر به تعویض گلدان آن نمی‌باشید، بهترین گزینه برای شما این است تا حاک روی سطح گیاه را به میزان مورد نیاز (بسته به اندازه گیاه، بین 2 تا 5 سانتی‌متر) برداری و خاک جدید را جایگزین آن نمایید تا حداقل ریشه گیاه به خوبی تغذیه شود.
  • حال که قصد انتقال گیاه به گلدان بزرگتر را دارید، بهتر است بدانید که بهترین زمان برای تعویض گلدان اکثر گیاهان، فصل بهار یا تابستان می‌باشد.
  • پس از انتقال گیاه، نوبت به کود دهی می‌رسد؛ توجه داشته باشید که هر گیاه نیاز به کود خاصی دارد، پس در خرید کود مناسب، دقت کافی را به خرج دهید.

سخن پایانی

زمانی که گیاهان رشد می‌کنند، ریشه آن‌ها بزرگتر شده و اگر گلدان از فضای کافی برخوردار نباشد، به ریشه فشار آمده و ممکن است گیاه پژمرده شود؛ انتقال گیاه به یک گلدان بزرگتر، اگر گیاه بزرگ نباشد، کار بسیار ساده‌ای بوده و همه می‌توانند این کار را بدون مشکل انجام دهید؛ پس از تعویض گلدان گیاه، جهت تقویت و رشد بهتر آن، از غذای مخصوص گیاهان، یعنی کود استفاده نمایید و ساقه گیاه را با استفاده از یک تکیه گاه یا استند، تا مدتی صاف و ثابت نگه دارید تا ریشه‌های گیاه، جایگاه خودشان را محکم سازند.

در صورتی که به دنبال خرید گلدان لاکچری برای گیاه خود هستید، از صفحه فروشگاه جام سنگی دیدن فرمایید.

سوالات متداول

در صورتی که ریشه‌های گیاه از گلدان بیرون زده باشند، خاک گلدان سفت شده و آب به درستی فرو نمی‌رود، یعنی گیاه از حجم گلدان بزرگ‌تر بوده و زمان انتقال گیاه به یک گلدان بزرگ‌تر، فرا رسیده است.

در ادامه چند نمونه از اصلی‌ترین نشانه‌های زمان تعویض گلدان گیاه را برای شما قرار داده‌ایم:

  1. ریشه‌های گیاه از سوراخ‌های زهکشی گلدان بیرون زده‌اند.
  2. گیاه رشد کند یا ضعیفی دارد.
  3. خاک گلدان سفت و فشرده شده است.
  4. گیاه بیمار یا آلوده شده است.
  5. برگ‌های گیاه زرد و پژمرده شده‌اند.

به طور میانگین، گلدان‌های بزرگ هر 1 تا 2 سال یکبار باید تعویض شوند؛ ولی در صورتی که گیاه مورد نظر، رشد سریعی داشته است و ریشه‌های گیاه نیاز به فضای بیشتری دارند، می‌توان زودتر از زمان مشخص شده، گلدان را عوض کرد.

درست است که به هنگام تعویض گلدان می‌توان از خاک قدیمی استفاده کرد، ولی جهت سازگاری بهتر و رشد سریع گیاه، بهتر است از خاک تازه که سرشار از مواد آلی و معدنی بوده و برای رشد و تغذیه گیاه مناسب است، استفاده نمایید.

در زمان تعویض گلدان‌های بزرگ، حتماً ریشه‌های گیاه را به صورت دقیق بررسی کنید؛ در صورتی که کل یا بخشی از ریشه خراب شده بود، آن بخش را به آرامی جدا کنید و سپس گیاه را در گلدان قرار دهید.

همچنین پس از اتمام کار، گیاه را به خوبی آبیاری کنید تا ریشه‌ها به خوبی مرطوب شوند.

بهترین زمان برای تعویض گلدان گیاهان، در فصل بهار یا تابستان می‌باشد، به خصوص فصل بهار؛ در این فصل‌ها، گیاهان در مرحله رشد قرار دارند و به همین دلیل می‌توانند به سرعت با محیط جدید خود سازگاری پیدا کنند.

در صورتی که در فصل سرما، اقدام به تعویض گلدان گیاه کنید، این امکان وجود دارد که گیاه دچار شوک شده و سرعت رشد آن کاهش یابد.

نظرات و پیشنهادات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *